July 17, 2024

Out post-es

Automotive rocks

Forsikre deg om at hjulstilling er riktig, da det påvirker ytelsen

Du bør sjekke bilens hjulinnretning minst årlig. Bilprodusentene bruker en avfasningsvinkel på hjulene for å øke svingradiusen. Da har du kastervinkelen, som påvirker stabiliteten, rattets retur til startposisjon og styringen. Du må stille en vinkel for å forbedre bilens stabilitet når du kjører rett. Hvis disse vinklene begynner å endre seg over tid, kan det føre til overdreven slitasje på dekk. For å få best mulig håndtering og dekkytelse, bør du sørge for at bilens hjulinnretning er riktig. Styrings- og fjæringssystemet bør kontrolleres før justeringen er fullført.

Når du sjekker dekkene dine under normalt vedlikehold, bør du sjekke dekkene for synlige skader fra fortauskanter eller hull i veien. De må være i god stand og har ingen jekk, skader eller sprekker. Du bør også sjekke mønsterdybde til slitebanen og se hvordan slitasje på slitebanen ser ut. Slitebanemønsterets dybde bør være mer enn 4 mm for å sikre at du har best mulig funksjoner når det gjelder sikkerhet, grep og kontroll.

 Hvis du har mindre enn 4 mm mønsterdybde, bør du bytte dekkene dine for et nytt sett. Det er ulovlig å kjøre med dekk som er under den lovlige grensen for mønsterdybde. For å sikre at dekkene dine slites jevnt, må du rotere dekkene slik at du kan bytte ut alle fire dekkene samtidig. Det er også viktig at du har det beste grepet på bakdekkene slik at bilen ikke overskrider. Se også på slitemønsteret på hvert dekk for å se om du har noe ujevn slitasje som kan skyldes dårlig hjulinnretning.

Når du gjør et dekkskift mellom sommerdekk og vinterdekk, kan du be garasjen om å sjekke hjulinnretningen og sørge for at hjulene er balanserte. Når hjulene ikke er riktig balansert, roterer de ikke jevnt rundt skaftet og forårsaker krefter som kan forårsake risting. Dekkbalansering er viktig for at dekket skal kunne rotere med minimum rullemotstand. Hvis du kjører i høy hastighet, kan du føle at rattet rister. Hjuljusteringen kan også sjekkes ved å se om rattet når den er løst ut får bilen til å gå rett frem og gå tilbake til sin opprinnelige posisjon når den slippes. Hvis du merker noen problemer, kan du ta bilen til et verksted og få dem sjekket før du har slitasje på dekkene.

Dekktrykket må også kontrolleres for å sikre at du har riktig trykk i alle dekkene. Hvis du har lavt dekktrykk, har du ikke optimal dekkytelse. Dekkene slites unormalt og levetiden reduseres. Lavt dekktrykk øker rullemotstanden, noe som resulterer i både økt slitasje og høyere drivstofforbruk. Det kan bli dyrt i det lange løp å både måtte betale mer i bensinkostnader og å måtte bytte ut dekkene oftere på grunn av høyere slitasje. Hvis du har for høyt lufttrykk, har du mindre dekkoverflatekontakt med veien, noe som reduserer grep og ytelse. Slitasjen blir også mer tydelig midt på slitebanen.

For mer informasjon om serviceverksteder for å sjekke hjulinnretning, besøk: https://vianor.no/