July 17, 2024

Out post-es

Automotive rocks

Om du behöver nya sommardäck, se till att de har lågt rullmotstånd


När du köper nya sommardäck så finns det vissa saker som är bra att kontrollera innan du köper dem. EUs däckmärkning har försökt att underlätta för konsumenter att kunna göra ett informerat val. Du har 3 kategorier som har valts för sommardäck, det är rullmotstånd vilket ger en indikation på bränsleförbrukning, grepp på vått underlag samt ljudnivå från däcken. Det är samma kategorier för vinterdäck som kan vara lite missvisande då de används i minusgrader och på snö och is, vilket är inget dessa tester tar hänsyn till. 

Du ska självklart välja däck som har lågt rullmotstånd då de drar mindre bensin, men de slits också inte lika snabbt. Om du köper billiga däck så har du problemet att de har oftast mycket högre rullmotstånd. De är därför ett mycket sämre val då de kommer kosta dig mer att köra på dem på grund av den högre bränsleförbrukningen, men de kommer också slitas ut snabbare än premiumdäck av hög kvalitet. Så kostnaden blir lägre på sikt att köpa premiumdäck. De är också et mer miljövänligt val då bilen avger mindre CO2 utsläpp. 

Rullmotståndet är kanske inte det viktigaste kriteriet då du väljer däck, men det bör vara med på din lista. Prestanda kanske ligger högst upp, men då du slutligen väljer mellan ett par däck så måste rullmotståndet vara den avgörande. För sommardäck så kan våtgrepp vara väldigt viktigt eftersom bromssträckan ökar på vått underlag och du vill nog kunna få stopp på din bil så fort som möjligt för att kunna undvika olyckor. Risken för vattenplaning kan minskas med att köpa bra däck som har bra våtegenskaper. De nyare däcken har en massa innovationer som förbättrar flödet genom mönstret och även mönstrets förmåga att hålla vatten samt kunna trycka det åt sidorna.

När däckens mönsterdjup går under 4 mm så tappar däcken sina egenskaper att kunna ha bra grepp, kort bromssträcka samt kunna förebygga vattenplaning. Det är därför viktigt att kontrollera regelbundet hur mycket mönsterdjup du har kvar på däcken så att du vet när det är dags att byta. Genom att rotera däcken så kan du förlänga däckens brukstid så att de håller längre. För elbilar så är slitaget högre, varför det är viktigt att rotera oftare än du gör med däck på en vanlig bil. Du måste också se till att välja däck som är rekommenderade för att användas med elbilar. 

Det är också viktigt att kontrollera de dimensioner som du behöver så att du inte köper fel dimension av däck. Du kan kontrollera i bilens manual vilken typ av däck som du behöver och direkt söka på t.ex. 175/65/14 sommardäck för att hitta däck som passar perfekt till din bil. Om du har en SUV så måste du ha speciella SUV sommardäck och om du sedan har en elbil så måste du som sagt se till att tillverkaren rekommenderar att de används till elbilar. 

För mer information angående hur du bäst kan välja däck som har lågt rullmotstånd, besök:

https://vianor.se/