April 21, 2024

Out post-es

Automotive rocks

Hur du byter och förvarar dina däck

däckfakta
däckfakta

Om du är ny ägare av en bil och ska byta däck mellan sommar- och vinterdäck, kanske du har några frågor. Frågor som hur byter jag däck och vad gör jag med sommardäcken? För det första så måste du ha två uppsättningar av däck. Att byta däck är inte så svårt att göra själv, men de flesta har inte de rätta verktygen för att göra det. Så du måste sedan investera lite pengar för att göra det själv. Sen måste också tillräckligt med utrymme där du kan göra ett däckbyte. Jag vet att vissa kommer att använda de verktyg som finns i reservdäckssatsen, men det är inte tillräckligt. De är inte professionella verktyg och är mer för att kunna byta ett däck i en nödsituation så att du kan komma till en däckverkstad. För att kunna göra det så att däcken sitter fast bra, så behöver du minst ett bra fälgkors, så att du kan få ett bra vridmoment när du ska ta loss och sätta fast muttrarna. 

Problemet är att det är svårt att få tillräckligt med kraft för att lossa bultarna utan att skada dem och sedan fästa dem ordentligt, så att de inte lossnar med tiden. Det är därför du inte har rätt verktyg och inte vill investera i verktyg, bara för att ta bilen till en verkstad och låta dem byta däck åt dig. Det finns några fördelar med detta, eftersom de på verkstaden är experter, så vet du att de har erfarenhet av att hantera däck och utföra däckbytet. När de hanterar dina däck kommer de att kunna låta dig veta om de ser några problem med de däck de kommer att sätta på eller de som de tar av. De vet vad de ska leta efter. Det kan vara en del skador på däcken på grund av påverkan på väghål eller trottoarkanter eller därefter att slitbanan är sliten eller att det är ojämnt slitage.

De kommer också att se till att däcken roteras korrekt och att de är märkta ordentligt. Innan de monteras byter de däckventilerna och fyller däcket med rätt däcktryck. Du vet att de är korrekt monterade. De kan också lagra sommardäcken i sitt däckhotell tills du behöver dem nästa år när snön smälter och sommaren närmar sig. Detta kommer att spara lite krångel, eftersom det är ännu bekvämare att göra däckbytet, eftersom du inte behöver förbereda någonting före bytet och inte heller behöva bära däcken hem och förvara dem.

Sommardäcken kan de förvara i deras däckhotell, där däcken efter dess byte förvaras säkert och i rätt förhållanden. Felaktig förvaring kan åldra däcken och göra dem spröda, det är därför viktigt att de förvaras korrekt. Det händer också ofta att däck stjäls, varför det är viktigt att de förvaras säker, så att du slipper få dem stulna. Du kan också köpa nya däck vid behov hos din däckverkstad och få dem monterade på dina fälgar så att du har nya sommardäck redo när du behöver dem när vintern är över.

För mer information om vinterdäck, besök: www.vianor.se