Däckfakta är viktig för att lära sig mer om däck

Däckfakta och all annan däckinformation, är viktigt att känna till för det påverkar bilens säkerhet, men det finns också lagar och regler som man måste känna till. Detta omfattar information och fakta om när du behöver ha vinterdäck på din bil och vad är det minsta mönsterdjupet som man får köra med innan det blir olagligt. Det är viktigt att titta på däckfakta så att du har en bra förståelse för bildäck och förstår hut viktiga de är från säkerhetssynpunkt när du kör. 

Däckfakta är viktigt vid val av nya däck, så att du får några av de grundläggande uppgifter som behövs för att fatta ett välinformerat beslut. Det ger dig en översikt över vad som ingår i EU-däckmärkning, så du vet vad som är viktigt vid valet mellan olika faktorer. Det beskriver vad rullmotstånd betyder och hur det kommer att påverka din bränsleeffektivitet och ditt däckslitage. Vad betyder våtgrepp? Och hur man använder den informationen när du väljer sommardäck och även vilken inverkan den har på ditt vinterdäckval, där du har både dubbfria och dubbdäck. Även vad är däckljud och hur det påverkar det körkomforten och hur det ska jämföras mellan däck.

Du kan också lära dig och få veta mer om vad som händer med gamla däck och hur du ska underhålla dina däck, eftersom de inte ska slängas med annat skräp. Kasserade däck ska återvinnas och materialet tas om hand. Så, när du köper nya däck, returnera de gamla däcken till däckbutiken, så att de kan ta av dem från bilen för dig samt att se till att återvinningen går rätt till. Så om du köper däck på en däckverkstad, kan de också göra däckbytet åt dig och se till att dina gamla däck är ordentligt omhändertagna, så du behöver inte oroa dig för det.

Du kan hitta information vad däckmarkeringen på sidoväggen betyder, så att du kan dubbelkolla att du har rätt däck monterade på din bil. Det är inte så svårt som man kan tro att tyda den numeriska och alfabetiska sekvensen på däcket. Här kan du läsa bredden på däcket, höjdrelationen samt storleken på fälgen. Du kan se om det är ett radial eller biasdäck samt se hastighets- och lastklassificering. 

När du har gått igenom all information bör du ha gedigen kunskap om slitbanans mönsterdjup, däcktrycket och vikten av att behålla dina däck så att de varar längre. Du kan också hitta information som billiga däck tenderar att kosta dig mer på lång sikt.

Det finns också viktig information för vilken period som du måste ha vinterdäck och när du sedan måste byta tillbaka till sommardäck. För vinterdäck så skiljer det sig emellan dubbdäck och de dubbfria däcken. Du hitta all information vad gäller däckfakta online, där du kan läsa flera artiklar om ämnet för att lära dig det viktigaste om däcken så att du förstår varför det är värt att spendera tid på ditt däckval för att hitta de däck som ger dig bäst prestanda på sommaren och sedan även däck för vintern. 

För mer information om däckfakta, besök: https://vianor.se/